drygcider_edited.jpg

Dryg Cider

En varm dag sommaren 2018 blev saknaden efter en riktigt bra torr engelsk cider för stor för John Taylor. Den enda vettiga lösningen blev att tillverka den själv. Två odlings- och dryckesintresserade vänner förstod den briljanta iden och under hösten körde de och hämtade 1400 st cideräppelträd (och några Perry-päron också) i sydvästra England. 
15 olika äppelsorter och fyra päronsorter har vi i vår odling, sorter förädlade sedan medeltiden i de ciderproducerande länderna England, Spanien och Frankrike för att ge en tanninrik och välsmakande dryck. Dessert-och matäpplen innehåller mycket socker och syra och när sockret jäst ut till alkohol finns mest bara syran kvar vilket gör det svårt att få till en balanserad smak i en torr cider. Ett antal sorter som t. ex Cox Orange, Spartan, Belle de Boskoop och Gravensteiner kan användas med gott resultat men äkta cideräppelsorter ger en mer nyanserad smak som passar till mat. Särskilt vegetariskt, fågel, fläsk och asiatiskt fungerar bra. Kombinationen cider och ost kallas ofta ”a marrige made in heaven”.
Frukten plockas när de är riktigt mogna under september till november. De tvättas, krossas, pressas och musten får sedan jäsa långsamt under vintern i ouppvärmd lokal. Vi använder sulfit för att döda av bakterier och låter sen den naturliga jästen arbeta tillsammans med vitvinsjäst. Cidern får mogna under våren, de olika omgångarna smakas av och blandas innan de till slut sätts på flaska eller i fat. För att få bubblor i cidern tillsätts en liten mängd must eller socker tillsammans med jäst och kolsyra bildas naturligt i flaskan då jäsningens koldioxid tvingas kvar vätskan.
All vår cider består av 100% must från lokalproducerade äpplen.
Med vänliga hälsningar/ John, Johan och Torun